Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike

Austrijski ured za vanjsku trgovinu (ADVANTAGE AUSTRIA) u Zagrebu službeni je predstavnik austrijskog gospodarstva u Hrvatskoj. Dio su austrijskog veleposlanstva i djeluju kao vanjskotrgovinski odjel Austrijske gospodarske komore. Njihova misija je daljnje intenziviranje gospodarskih odnosa između Austrije i Hrvatske. Između ostalog sudjeluju i sudjelovali su u različitim obrazovnim projektima.

Jedan od najpoznatijih je i inicijativa „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“. Sam naziv otkriva mnogo o samom projektu – pružaju priliku nastavnicima strukovne nastave, pedagozima koji rade na profesionalnoj orijentaciji učenika te drugim zainteresiranim nastavnicima da odrade stručnu praksu u poduzeću u trajanju od tri do pet dana. Time se prenose znanja iz gospodarstva direktno u obrazovanje i ostvaruju vrijedne kooperacije škola s poduzetnicima. U dvije godine provođenja inicijative preko 300 nastavnika je odradilo praksu u hrvatskim poduzećima. Dojmove iz prošlih godina možete pronaći OVDJE. Fotografije s obavljanja prakse možete pronaći na Facebook-profilu.

Glavni termin održavanja ovogodišnjeg ciklusa prakse u Hrvatskoj je od 11.4.-14.4.2023.

Škole će se od 1.3.2023. nakon objave kataloga ponuđenih praksi moći prijaviti direktno poduzećima. Ako do sada niste sudjelovali, bit će nam drago da nam se priključite.

Ove godine su u suradnji prvenstveno s hotelskim kućama, osigurali praksu u 7 hotela.

To su:

Das Alpenhaus Hotels & Resorts Gasteinertal

Das Alpenhaus Hotels & Resorts Kaprun

Hotel Sonne GmbH

Ritzenhof GmbH

Alpenhotel Kitzbühel am Schwarzsee

Gradonna Mountain Resort Kals

Dolomitenresidenz Sporthotel Sillian

Financiranje same prakse u inozemstvu se može provoditi putem Erasmus+ projekata. Kao dio austrijskog veleposlanstva nisu u mogućnosti sudjelovati u Erasmus+ projektima, ali su se potrudili pronaći partnere. Prema informacijama Agencije za mobilnost i programe EU, praksa bi se financirala iz budžeta za kratkoročnu mobilnost obrazovnog osoblja. Rok za predaju zahtjeva je 23. veljače 2023. do 12 sati. Rok je poprilično kratak, ali kako je zimska sezona u Austriji krenula, čekali su malo duže na potvrde austrijskih hotela. Naravno, ako postoje drugi izvori financiranja prakse, moguće je i iz njih financirati praksu u inozemstvu.

Više informacija možete pronaći na mrežnoj stranici advantageaustria.org ili kontaktirati Vedranu Tomić Martinović (Marketing & Research Officer) na broj  01/4881 909.