Veliki uspjeh hrvatskih škola i učenika na prestižnom europskom natjecanju AEHT

Dvanaest hrvatskih turističkih i ugostiteljskih škola sudjelovalo  je na Godišnjoj konferenciji i natjecanju Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu (AEHT) u Tallinnu, Estonija. Riječ je o međunarodnoj nevladinoj organizaciji koja uživa konzultativni status pri Vijeću Europe, a čiji je primarni cilj promicanje europskih vrijednosti među srednjim i višim hotelijersko- turističkim školama, te povezivanje škola i gospodarstva.

U vrijeme svog osnutka, 1988. godine, AEHT-a se sastojala od 24 škole iz 16 europskih zemalja. Tijekom godina značajno se proširila i sada broji preko 400 članova, s nacionalnim predstavnikom u 44 europske zemlje. Organizator ovogodišnjeg, iznimno uglednog, 34. međunarodnog susreta koje je okupilo više od 500 sudionika – učenika i studenata do 26 godina, profesora, ravnatelja te poslovnih partnera, bila je škola – Tallinna Teeninduskool – Teko. Organiziran je širok raspon događanja kako bi sve navedene grupe našle svoje područje interesa. Iznimno bogat i kvalitetan akademski program konferencije omogućio je sudionicima osvrtanje na prijašnja postignuća, obnavljanje starih prijateljstava i stvaranje novih, širenje komunikacijskih mreža i istraživanje mogućnosti razvoja hotelijerstva i turizma.

Natjecanja su obuhvatila 10 ugostiteljskih i turističkih disciplina, s posebnim pravilom da se natjecatelji nikad ne ocjenjuju pojedinačno, već nastupaju u timovima sastavljenim slučajnim odabirom učenika i studenata iz raznih zemalja i pripadnika raznih kultura, što je ujedno i najveća vrijednost i prednost ovog susreta. Rad u višenacionalnom timu nezaboravno je iskustvo gdje se stvaraju nova prijateljstva, a istovremeno je i prilika ocjene, ali i samoprocjene znanja i vještine pojedinca. Sve discipline procjenjuju povjerenstva sastavljena od vodećih i vrhunskih stručnjaka iz područja ugostiteljstva i turizma. Važno je istaknuti da je službeni jezik natjecanja engleski, na kojem se odvija sva komunikacija, te je vrlo visoka razina znanja engleskog jezika preduvjet za sudjelovanje na ovom natjecanju.

Na ovogodišnjem natjecanju izvanredan uspjeh ostvarili su učenici hrvatskih turističkih i ugostiteljskih škola  osvojivši ukupno osam medalja: dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane.

Zlato su osvojili:  Fabijan Hajba učenik Ugostiteljsko- turističke škola Osijek
u disciplini Posluživanje vina (Wine service) uz mentorstvo nastavnika posluživanja Robertina Marinjaka i
Luana Stepčić, učenica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula u disciplini Turistička destinacija (Tourist Destination), mentorica Vedrana Brajković.

Srebrne medalje odlaze u Srednju školu Prelog učenici Mateji Munka u  disciplini: Barista, mentor Goran Žižek te dvije u Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik učenici Marijani Đuki u disciplini Poslovanje recepcije hotela (Front Office), mentorica Amela Obad i Ivanu Muhobercum mentorica Marija Bazdan u disciplini Kuharstvo (Culinary Art).

Brončane medalje osvojili su:  Ivana Antunović iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u disciplini Hotelski menadžment (Hospitality Management),
mentorica Amela Obad, Dominik Obrež, Srednja škola Zabok, u disciplini Recepcijsko poslovanje (Front office) , mentorica Ivana Osrečak te Dora Bičanić iz Turističko-ugostiteljske škole Split  u disciplini  Turistička destinacija (Tourist Destination), mentorica Miranda Matković, zamjenski mentor Martin Modrić.

Izniman uspjeh ostvarili su i naši ostali učenici sudionici natjecanja koji su, unatoč iznimno jakoj i brojnoj konkurenciji za svoja znanja i vještine nagrađeni visokim mjestima., a pokazali su sposobnost suradnje, tolerancije i razvijenih komunikacijskih i socijalnih vještina.

Inače, na dosadašnjim AEHT godišnjim natjecanjima, strukovne škole u sektoru turizma i ugostiteljstva redovito postižu izvrstan uspjeh što pokazuje da imamo vrlo talentirane učenike i kompetentne mentore te da smo usvojili standarde koji su internacionalno cijenjeni.

Čestitamo učenicima, njihovim mentorima i školama na iznimnom uspjehu!