Državnog natjecanje GASTRO 2017.

Crikvenica je nakratko, u  razdoblju od 20. do 23. ožujka 2017. godine,  postala središte hrvatskih ugostiteljskih i turističkih škola te mjesto susreta mladih i talentiranih učenika koji su odmjerili svoja znanja i vještine. Uza sve to učenici su imali priliku međusobno se upoznati, sklopiti nova prijateljstva i uživati u druženju s vršnjacima. Naime, u hotelu Omorika u Crikvenici održalo se Državno natjecanje Gastro 2017. Organizatori su ovoga natjecanja bili Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica kao domaćin, a suorganizator  Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Pokrovitelji organizacijskoga  dijela  bili su i tvrtka Jadran d.d. Crikvenica, Turistička zajednica Grada Crikvenice, Grad Crikvenica i Primorsko-goranska županija.

Svrha je ovakvoga natjecanja prvenstveno predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima za zanimanja, odnosno kvalifikacije kuhara, konobara, slastičara, hotelijersko-turističkih tehničara i turističko-hotelijerskih komercijalista koji proizlaze iz redovitog školskog programa, izvannastavnog rada ili dodatne nastave koja se provodi tijekom cijele školske godine i  sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škola u Republici Hrvatskoj. Ipak su  možda još bitniji razlozi organizacije ovakvih natjecanja  poticanje interesa učenika za turističke i ugostiteljske struke te motivacija učenika za nastavak obrazovanja i popularizaciju zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u suradnji s gospodarstvom. Zbog svega navedenog ovakvo je natjecanje iznimno važno  za hrvatski gospodarski sustav i u kontekstu nedostatka kvalitetnog kadra za ova zanimanja, čemu danas nerijetko svjedočimo.

Natjecanje Gastro ustrojeno je u osam disciplina, i to pet gastronomskih (pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje hladnoga slanog izloška, pripremanje hladnoga slatkog izloška i pripremanje barskih mješavina) i tri hotelijersko-turističke discipline (poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničke agencije i predstavljanje turističkog odredišta – destinacije). Sveukupno su  na natjecanju sudjelovala 93 učenika, najbolje plasirana  na prethodnim regionalnim natjecanjima, a sve to uz pratnju svojih mentora i ravnatelja.

Prvoga dana natjecanja održani su ždrebovi i brifinzi s profesorima, mentorima i članovima državnoga povjerenstva te je upriličeno svečano otvorenje natjecanja s kratkim zabavnim programom. Drugoga je dana pak započeo službeni, radni dio natjecanja te je održana većina vrednovanja i natjecateljskih disciplina. Učenici su tako produktivno iskoristili cijeli dan, od 8 sati ujutro pa do kasnih  večernjih  sati. Trećega, završnoga dana natjecanja održana su posljednja natjecanja u preostalim disciplinama i organizirane izložbe hladnih slatkih i hladnih slanih izložaka. Navečer je održan kratak program svečanoga zatvaranja natjecanja s podjelom medalja i diploma prvoplasiranim učenicima, a nakon večere bilo je organizirano i posljednje druženje natjecatelja i mentora u svečanoj  dvorani  hotela Omorika.

Pobjednici  su disciplina:

  • Vilim Sikavica iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb za pripremanje menija;
  • Mateo Abaza iz Srednje strukovne škole „Blaž Jurjev Trogiranin“ Trogir za posluživanje menija;
  • David Orešković iz Ugostiteljske škole Opatija za pripremanje hladnoga slanog izloška;
  • Maja Macokatić iz Srednje strukovne škole Vinkovci za pripremanje hladnoga slatkog izloška;
  • Karla Matešić iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb za pripremanje barskih mješavina;
  • Donatela Dekanić iz Srednje škole hrvatski kralj Zvonimir Krk za poslovanje recepcije hotela;
  • Jagoda Antunović iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Makarska za poslovanje putničke agencije i
  • Josipa Odak iz Turističko-ugostiteljske škole Split za predstavljanje turističkog odredišta – destinacije.

Organizatori i državno povjerenstvo od srca čestitaju svima prvoplasiranima, dobitnicima medalja i diploma na izvrsnom i predanom radu tijekom trodnevnog natjecanja, ali i svim natjecateljima, učenicima i mentorima koji su sudjelovali na natjecanju i u njegovoj organizaciji ili logističkoj potpori.

Za kraj možemo samo izraziti našu želju da na predstojećim upisima u programe srednjoškolskog obrazovanja učenice i učenici završnih razreda osnovnih škola prepoznaju ugostiteljsko-turistička zvanja kao poželjna i perspektivna. Nadamo se da će i gospodarska kretanja ići u tom smjeru kako bi mladi ljudi koji završavaju ili će tek završiti spomenute programe ostvarili kvalitetnu egzistenciju unutar granica naše Domovine i u okviru domaćih ugostiteljsko-turističkih tvrtki.

Toni Pelić
učenik 4. razreda opće gimnazije
Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica